Wat is EFT?

EFT (Emotional Freedom Techniques) is bijzonder effectief bij het behandelen van zowel emotionele als lichamelijke klachten. Deze indrukwekkende methode – ook wel TAPPING genoemd – is ontstaan uit de ontmoeting van Oost en West: acupunctuurpunten worden gecombineerd met inzichten uit de neurowetenschap, NLP en mindfulness.

Tijdens een EFT sessie combineren we twee dingen: we benoemen het probleem (vb. paniek voor mijn wiskunde examen ) en tegelijk tikken we zacht op specifieke punten. De paniek neemt snel, waarneembaar en meetbaar af.

In 2009 bleek uit wetenschappelijk onderzoek (J.R.Lane, 2009) dat dit tikken op acupunctuurpunten zorgt voor een desensitisatie van de Amygdala in onze hersenen. De Amygdala speelt een hoofdrol in het detecteren van stressvolle situaties. Door EFT toe te passen wordt de stressrespons letterlijk afgebouwd daar waar ze ontstaat: in ons brein. En dat is meteen voelbaar in het lichaam.

Het lijkt te simpel voor woorden. Toch blijkt EFT in de praktijk een veilige en zeer effectieve werkwijze te zijn! Opvallend daarbij is de vaak verrassend snelle én blijvende verbetering. Regelmatig blijkt EFT te werken waar niets anders resultaat heeft. Niet voor niets wordt EFT oa ingezet bij hulpprogramma’s voor kindsoldaten, bij het Rode Kruis in oorlogsgebieden en in verschillende Duitse Kankerklinieken.

De basismethode is redelijk eenvoudig. Daarom leer ik je die als cliënt ook aan, zodat je zelf snel en effectief dagelijkse problemen kunt oplossen; een soort EHBO kitje. Tijdens de sessies werken we diepgaand aan de onderliggende thema’s en beperkende overtuigingen.

Ondertussen zijn er meer dan 300 gepubliceerde wetenschappelijke studies verschenen over EFT. Hierdoor is deze discipline erkend als ‘evidence based practice’, de hoogste erkenning vanuit de wetenschappelijke wereld.

Wil je meer weten over het wetenschappelijk onderzoek naar EFT, Lees dan Wat zegt de wetenschap over EFT? op de website van Tapping Instituut. 

Wil je ervaren en begrijpen wat EFT voor jou kan betekenen, volg dan onze populaire workshop Leer zelf EFT!

 

Wij durven te beweren dat EFT de wereld zal veroveren; nooit hebben we een techniek en werkwijze gezien die zo simpel, zo effectief, zo grondig en zo definitief is.

Dr. Gabriëlle Rutten

Pin It on Pinterest