Rouwverwerking

Roel verloor zijn tweelingbroer 2 jaar geleden in een motorongeluk. Ze waren gezworen maatjes door dik en dun. Het gevoel van verlies is enorm.  

Roel heeft zijn leven weer opgepakt en dat lukt naar zijn zeggen al vrij goed. Zijn hulpvraag naar mij toe heeft te maken met fysieke gewaarwordingen die hij heeft.

Hij vertelt dat hij het speelse fysieke ‘broercontact’ met Stijn zo mist. Het is een gemis in zijn lijf. “Alsof Stijn nog vastplakt aan me. Ik voel het heel duidelijk aan mijn rechterkant. Die kant voelt kouder en levensloos sinds het overlijden. We moeten van elkaar loskomen, ik moet hem loslaten.”

We werken rond een aantal thema’s die aan de oppervlakte komen dmv spiertesten:

Roel ervaart nog heel vaak verwarring: “ wat was van mij en wat van hem?” er was zoveel dat ze deelden, elkaars kleren, elkaars muziek, elkaars appartement…. De ene begon een zin die de andere afmaakte….Met momenten ervaart hij hier rond een identiteitscrisis. Hierop werken we, en het gevoel wordt rustiger, veel minder verwarrend.

We komen ook bij de lichamelijke beleving van dit thema: “Het is alsof Stijn nog aan me vasthangt.” Het gaat hier om een soort fantoomgevoelens. Door middel van de spiertesten kunnen we de soort van gewaarwordingen identificeren en ook sterk milderen.

Als afsluiting geef ik een massage waarbij ik de 2 lichaamshelften met elkaar verbind.

Roel voelt zich in eerste instantie wat in de war omdat zijn lichaam zo anders aanvoelt, een stuk meer alleen. We hebben rond dit en aanverwante thema’s verder gewerkt in volgende sessies, tot hij het gevoel had dit hoofdstuk te kunnen afsluiten.

Pin It on Pinterest