Overgevoeligheid na verwijdering melanoom

Joshua werd anderhalf jaar geleden geopereerd. Aan de rechterzijde van zijn hals ter hoogte van zijn oor werd een melanoom verwijderd. De operatie verliep goed en de controles achteraf wezen uit dat hij clean is. Hij heeft echter veel last van het litteken. Enerzijds is de huid errond zo goed als gevoelloos, anderzijds beschrijft hij ook hoe het litteken hem “weegt en continu om aandacht vraagt 24u op 24″. Dit is een heel irriterende gewaarwording voor hem. 

Na het afronden van het intakegesprek, leg ik Joshua kort uit hoe EFT werkt en toon hem de verschillende acupunctuurpunten waarmee we gaan werken. Vervolgens vraag ik hem met zijn aandacht naar het litteken te gaan. Voelt het warm, koud, stekelig, pijnlijk,…? Komen er bepaalde emoties, gedachten of gewaarwordingen op?

Hij beschrijft een beklemming die hij voelt in heel zijn halsstreek. Dit gevoel gaan we verder exploreren terwijl hij op de aangewezen punten tikt. Hij beschrijft in een beeld het gevoel als een “dikke zwarte smurrie die nu heel mijn keel en borststreek bedekt.” Dit gaat gepaard met angstgevoelens. Door het tikken neemt het gevoel van angst en beklemming binnen een 10 tal minuten sterk af. “Het is alsof de smurrie nu plaats maakt voor een sluier; ’t is een stuk lichter.” We tikken nog een tijd verder tot Joshua het gevoel heeft dat de sluier wegtrekt. Vanaf dat moment voelt ook het litteken veel lichter.

Andere gevoelens, gewaarwordingen, emoties komen in golven naar boven n.a.v. de begeleiding. Telkens tikt hij weer op de aangegeven punten. Hij vertelt hoe de angst hem herinnert aan de periode van voor zijn recente echtscheiding. De continue angst om de mond gesnoerd te worden door zijn ex-partner. “Het gevoel dat mijn mond en keel gesmoord werden”. Ook het gevoel van niet gehoord te worden door zijn ex-partner komt weer sterk naar boven.

We zijn een 50 tal minuten verder wanneer Joshua een diepe zucht slaakt. Hij kijkt me aan met een andere blik en vertelt: “ik heb terug adem, de beklemming is weg.  Ik voel me ook veel lichter en met meer ruimte in mijn hoofd. En het vreemde is dat ik precies een stuk beter hoor… ” We geven hier nog even rustig aandacht aan tijdens het afrondend gesprek.

Tot op heden is het gevoel van beklemming en angst ter hoogte van zijn keel en borst weggebleven. Het litteken stoort niet meer en de ongevoeligheid van de huid is een stuk verbeterd.

Pin It on Pinterest