Inslaapproblemen

Eva-Luna is een meisje van 9. Haar mama maakte een afspraak omdat ze al jarenlang slaapproblemen heeft. Hierdoor is Eva-Luna overdag vaak lastig en kan ze zich op school moeilijk concentreren. De mama heeft hiervoor eerder hulp van een arts en homeopaat ingeroepen, maar het probleem blijft.  

Aan de hand van de spiertesten wordt in de loop van de eerste sessie duidelijk dat het meisje bij het naar bed gaan denkt aan al diegenen die uit haar leven zijn verdwenen. Het gaat om 4 mensen en haar poesje, dat even oud was als zij… Blijkbaar heeft ze behoefte om hen rond zich te voelen bij het inslapen.

Het overlijden of verdwijnen (bijv. door echtscheiding) van mensen uit haar leven heeft zij telkens ervaren alsof zij verworpen werd uit hun leven. Een erg traumatiserende en trieste ervaring zo blijkt uit haar lichaam. Als ik die informatie met haar deel, herkent Eva dit gevoel duidelijk en wordt ze erg verdrietig. Aan de hand van verder lichaamswerk wordt Eva weer een stuk rustiger, haar ademhaling is terug diep. Bij verder werken geeft haar lichaam continue angstgevoelens aan. Wanneer ik haar die informatie geef, herkent ze ook dit gevoel duidelijk. “Ik ben zo bang om nog meer mensen of dieren te verliezen. Heel bang, ….” De intense huilbui die volgt zorgt voor een grote opluchting achteraf.

Als afsluiting werken we met een begeleide visualisatie waarbij haar mama haar in haar armen houdt. Ik vraag haar om in gedachten al die mensen bij zich uit te nodigen en hen te vragen om haar vanaf nu met rust te laten. Ik vraag haar ook om hen los te laten zodat ook zij hun eigen weg kunnen gaan.

Het is een intense sessie die ook voor de moeder veel verheldert. Eva-Luna krijgt een flesje Bachbloesems mee en aan de mama geef ik de raad om de volgende dagen heel zorgzaam met haar om te gaan.

Bij de volgende afspraak blijkt dat zowel het in- als het doorslapen sterk verbeterd zijn. In de loop van de daaropvolgende sessies werken we nog een paar keer op andere aspecten van het slapen, maar verlegt het thema zich naar haar concentratie in de klas.

Pin It on Pinterest